Czy to poważny problem?
Omacnica spichrzanka nazywana molem spożywczym
Mole najczęściej spotykane są w zakładach przetwórczych : młynach, piekarniach czy sklepach skąd przynoszone są do mieszkań najczęściej w formie larw. Dorosłe osobniki są koloru brązowo-szarego w pręgi, larwy są białe lub jasno żółte. Larwy są największym problem, to one żerują w kuchniach, to one są przynoszone i często niezauważane póki nie przyjmy formy dorosłej. Mole zauważalne są dopiero w formie latającej często zaczynają latać przy zapalonym świetle które je przyciąga. Dorosłe formy przeżywają średnio do 2 tygodni ,przez ten okres zajmuje się tylko składaniem jaj. Jeden osobnik może złożyć nawet 400 jaj, larwy wykluwają się po ok 10 dniach i do osiągnięcia formy dorosłej żerują w pokarmach. Larwy zanieczyszczają żywność wytwarzając cienkie nici i zostawiając swoje odchody. Gatunek tego owada jest dość odporny na niskie temperatury i niesprzyjający dla siebie okres potrafi przetrwać zapadając w diapauzę.
Likwidacja moli
Profilaktyka ochrony przed tymi owadami polega głównie na sprawdzaniu produktów przyniesionych do domów i przesypywanie ich do pojemników szklanych gdyż torby foliowe i papierowe a nawet pojemniki plastikowe nie są żadną przeszkodą dla larw. Najlepiej monitorować obecność owadów stosując lepy na mole spożywcze , dzięki nim zauważone owady można szybciej i skuteczniej zacząć zwalczać. Lepy nie zwalczą problemu owadów, pokazują tylko że taki problem jest aby w porę się zanim uporać nie dopuszczając do zwiększania populacji. W przypadku zauważenia larw w pokarmach należy je wyrzucić i umyć szafki dokładnie gdyż larwy mogą być nawet w niewidocznych zakamarkach. Walka z molami spożywczymi jest trudna i często wymaga interwencji specjalistycznej firmy. Odpowiednio dobrany preparat rozpylony zimną mgłą dostanie się w każdy zakamarek pomieszczenia zabijając owady dorosłe i larwy.